Bijwerkingen en veiligheid van Creatine

Creatine kopen

Via het internet kun je gemakkelijk creatine kopen. Deze shops hebben de meeste vormen, merken en soorten creatine:

Creatine kopen bij Bodystore

In dit artikel kijken we naar de bijwerkingen en veiligheid en creatine. We zullen potentiƫle bijwerkingen op de korte termijn en op lange termijn bekijken.

Is de creatine gevaarlijk?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet er eerst een basisveronderstelling worden gemaakt namelijk dat u geen misbruikt maakt van creatine . Hiermee wordt bedoelt dat u creatine binnen de geadviseerde dosering gebruikt. Dit is een belangrijk aanname, vergelijk het maar met vitamine C als u hier teveel van neemt kan dit zeer schadelijk zijn. Dat wil echter nog niet zeggen dat het innemen van vitamine C onveilig is.

Creatine bijwerkingen op de korte termijn

Er zijn honderden studies geweest die aangetoond hebben dat creatine een veilig supplement is. Er zijn werkelijk zeer weinig bijwerkingen die aan creatine gebruik worden toegeschreven bijwerkingen die gemeld worden zijn: een verstoorde maag, spierkramp, diarree en dehydratie Het grootste deel van deze bijwerkingen kunnen door het drinken van genoeg water worden n voorkomen. Creatine inname in de vorm van poeder lijkt meer van bovengenoemde bijwerkingen te veroorzaken dan de vloeibare vorm of de bruisende poeder vorm.

Creatine heeft geen invloed op uw hormoonhuishouding. Dit betekent dat u van het slikken van creatine geen bijwerkingen zoals slechte huid of stemmingsschommeling krijgt. Het is ook belangrijk op te merken dat iedereen verschillend is. Terwijl 95% van de mensen geen problemen met creatine heeft wil het nog niet zeggen dat als u toch bijwerkingen ondervindt u maar door moet gaan met innemen.

Creatine bijwerkingen op de lange termijn

Dit is de meest heet gedebatteerde vraag. Het probleem is dat er nog niet genoeg studie is gedaan naar de lange termijn effecten van creatine gebruik. Het gebrek aan duidelijke gegevens neigt tot speculatie en controverse.

Vele wetenschappers zijn het er over eens dat creatine genomen binnen de normale dosering, in theorie geen gezondheidsrisico's op de lange termijn met zich mee zou moeten brengen. Voordat men echter zal zeggen dat het veilig is wil men toch data hebben over creatine gebruik over een lange periode. Tot dusver waren alle studies beperkt tot het volgen van creatine gebruik over een periode van maximaal 3 maanden. Hierin kwam verandering met de presentatie van studies naar creatine gebruik door het Exercise & Sport Nutrition Lab at the University of Memphis. Deze studies toonden aan dat 9 maanden van creatinesuppletie met een gemiddelde van 5 gram per dag inname bij atleten geen negatieve gevolgen hadden voor de nierfunctie, spierfunctie en leverenzymen in vergelijking met atleten die geen creatine innemen.

In feite hebben sommige studies aangetoond dat de creatine kan helpen uw kansen van hartkwaal en volwassen diabetes te verminderen. Men vond dat na 51 dagen van het nemen van creatine de studiegroep een 22% daling van VLDL-Cholesterol niveaus en een 23% daling van de niveaus van het bloedtriglyceride had. De VLDL-cholesterol en de triglyceride zijn risicofactoren voor hartkwaal en volwassen diabetes.

Wat is dit wat ik over lever en  nierschade hoor?

Dit kan een probleem zijn als u creatine misbruikt. Creatine dat door uw lichaam niet wordt gebruikt wordt afgescheiden. Als u 20 gram creatine per dag neemt zal uw lichaam het grootste deel niet kunnen gebruiken en zal de overmaat moeten afscheiden. Als deze periode van hoge inname lang duurt betekent dit veel werk voor uw nieren en lever. Als u hen te lang dwingt hard te werken kan dit tot ernstige problemen leiden. Het is dus geboden binnen de juiste dosering te blijven.

Is hiermee creatine veilig?

Natuurlijk niet, er zijn slechts twee dingen zeker in het leven; dood en belastingen. Uw besluit betreffende het wel of niet nemen van creatine kunt u bij twijfel het best met uw arts maken. Het kan zijn dat u een bestaande voorwaarde hebt die schadelijk zou kunnen zijn als u creatine inneemt. U kunt bijvoorbeeld een medicijn slikken wat een negatieve interactie met creatine kan hebben.

Wat zijn de bijwerkingen van creatine

Bij correct gebruik kent creatine weinig bijwerkingen.

disclaimer | privacy | © | creatinegids.nl | sitemap